HATİPZADE VELİ (EFENDİ) BAŞER HAYATI
(1863-1948)
Veli Efendi Hoca, Hicri 1280 yılında, Denizli'nin Göveçlik köyünde dünyaya geldi. Annesi Meryem Hanım, babası Hacı Hatip adıyla maruf Hacı Bekir Efendi'dir. Kültürlü bir aile ortamında yetişen Veli Efendi Hoca, ilk dini eğitimini babası ve dedesinden aldı. Altı yaşında Kur'an-ı Kerim'i hatmetti. Öğrenimini daha sonra Denizli Müftüsü Osman Nuri Efendi'nin Medresesi'nde sürdürdü. Elinden hiç düşürmediği Hâzin Tefsiri'nin 3. cildinin başlangıç kapağında kendi el yazısıyla tuttuğu notlardan öğrenildiğine göre, Arapça ve fıkıh derslerini Müftü Osman Nuri Efendi'den; sarf, nahiv, felsefe, mantık derslerini Müftü Tahir Efendi'den; tefsir, hadis, kelam derslerini Köralizâde Mustafa Efendi'den ve Kâzım Efendi'den alarak ilk icazatnamesini bu medreseden aldı.
Veli Efendi Hoca, Milas'ta girdiği imtihan neticesinde "İbtidây-i Hâric Ruûsu" unvanını almış ve "İbtidây-i Hâric" Medreselerinde müderrisliğe hak kazanmıştır. Hocası Denizli Müftüsü Osman Nuri Efendi kendisine Denizli Müftülüğü görevini teklif ettiğinde, hocasına olan saygısı ve onun ailesine olan vefasından dolayı hakkından feragat ederek, aynı medresede eğitim gördüğü hocasının oğlu ( Milli Mücadele Kahramanı) Ahmet Hulusi Efendi'nin müftü olmasını sağlamıştır.
Veli Efendi Hoca, zamanında medreselerde okutulan ilimlerin hepsiyle ilgilenmiş, tefsir ve fıkıh alanında mütehassıs olmuş, fıkıh üstadı olarak ünlenmiştir. Özellikle Ramazan ve Kurban Bayramı'nda, civar il ve ilçelerden gelen müftüler, Denizli Müftüsü Osman Nuri Efendi ile birlikte Veli Efendi Hoca'nın ziyaretine gelerek oluşturdukları ilim meclisinde fıkıh konularında hararetli tartışmalar yaparlardı. Neticede toplantıya katılanlar, Hoca Efendi'nin ilmî derinliği ve meselelere vukufunu hayranlıkla ve takdirle karşılayarak yanından ayrılırlardı.
Göveçlik'te kurduğu medresede civar belde ve kazalardan gelen birçok talebe yetiştirmiş, ilim ve irfanıyla bölgesini aydınlatmış, Veli Efendi Hoca namıyla şöhret bulmuştur. Yetiştirdiği talebelerin tamamına yakını Kurtuluş Savaşı'nda şehit olmuştur. Onun devam eden manevi etkisiyledir ki Göveçlik'te bugüne kadar kayda değer herhangi bir adlî olay vuku bulmamıştır. Göveçlik halkı, hâlâ civar beldelerde manevi değerlere bağlılığıyla tanınmaktadır.
Son derece kanaatkâr, gönlü zengin ve misafirperverdi. Toplumun tüm kesimleriyle ilgilenir ve onların her türlü problemlerinin çözümünde başrol oynardı. Aynı zamanda tam bir aile hekimiydi. Birçok hastalığın tedavi şeklini bilirdi. Bütün hayatını ilim öğrenmeye, öğretmeye ve dini hizmetlere adamıştır.
Ebedi âleme intikal ettiği 11 Mayıs 1948 Pazartesi günü son anlarında dâhi, etrafındakilere Araf Suresi'nin 40. Ayeti'nin teferruatlı tefsirini yapmış, daha sonra Yasin Suresi'ni sonuna kadar okuyup "-Ve ileyhi türceûn-" deyip gözlerini fâni âleme kapayıp, mevlasına kavuşmuştur.
Torunu olmakla iftihar ettiğim, dedemiz Veli Efendi Hoca'nın ismini ve hatırasını ebedîleştirerek, ona olan şükran duygumuzun bir ifadesi olarak yaptırdığımız " HATİPZADE VELİ BAŞER ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ" dedemin uğrunda mücadele ettiği millî ve manevi değerlere sahip, sağlam karakterli ve yüksek şahsiyetli gençliğin yetiştirileceği ilim ve irfan yuvalarından biri olacaktır.
Böyle bir okulu inşa etme imkânı veren Yüce Allah'a sonsuz hamd, bu fırsatı bize tanıyan devlet erkânına teşekkür ediyorum.
SEYFİ BAŞER
OKULUMUZ HAYIRSEVERİ YEDEKS A.Ş.ADINA